graviditeten....

Ja imorrn är man i v13... sakta men säkert knatar det på framåt. Så här kan man läsa om v 13 på Familjeliv.se


Vecka 13
Kroppen:
Nu är gränsen för den andra trimestern och då är det rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att urskilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan.


Som sagt inte underligt man mår som man mår, när man tänker på vilket himla underverk, mirkael som egentligen skapas där inne. Inte mening låta högtravande men  det är verkligen så att när man tänker på det där så är det ju helt jäkla fantastiskt vad som egentligen händer inne i ens kropp under en graviditet... Det som händer utanpå o hur man mår känns inte alltid lika bloody fanastic men det tar man ju alla dar i veckan ändå :-)

Har precis kommit på en sak som jag inte hoppas ska ha nån inverkan på denna graviditet. I min förra graviditet låg jag i slutet hela tiden i gränslandet på gränsen för hanvandeskapsförgiftning. Fick springa på MVC varannan dag för att lämna urinprov o testa BT (vilket ju är jättebra det har sån koll!)  Jag hade högt Bt o spår av äggvita i urinen, mot slutet 1plus el om det tom blev 2+ protien, kommer inte helt säkert ihåg. Däremot var det ju så att dan innan el ev dan dan innan tindra föddes, skickade min BM upp mig på kontroll på sjukhuset, då äggvitan stigit o jag  hastigt samlat på mig ganksa mkt mera vätska. Fick ta massa blodprov o kolla ctg etc... sen skickade dem hem mig med ny kontroll hos BM nästnästa dag. Vilket aldrig behövdes för då var Tindra redan född.  de har sagt åt mig sedan att det är mkt möjligt att det var därför förlossningen startade då.

Jag hoppas inte det ska vara så denna gång. Eller om det bara håller sig på den nivån gör det egentligen inget, för jag mådde ju prima. Men hade oerhört svårt följa att de ville att jag bara skulle vila. Kommer ihåg att min BM inte ville jag skulle gå på hockeyn tex, men gud jag var en trotsig patient o gick ändå :-) så det är bara det  om de säger man måste vila massor som jag har svårt med. Men skulle det bara bli så o hålla sig på den nivån är det ju ok, det man fasar för är ju om det skulle bli värre denna gång.. Men men ja ingen ide tänka på det.. Det blir ju helt enkelt som det blir ändå...O inte ska det då bli HF det tillåter jag inte!! =)

Kommentarer
Postat av: Lotta i Linköping

Ja.. det är ju ett observandum att du hade symptom under förra grav så lite extra uppmärksamhet skadar nog inte.



Alla BM tjatar om att man ska vila. Jag har då aldrig fattat varför ;-) och vila bort (hindra) havandeskapsförgiftning tror jag inte man kan.. eller? ingen aning

Postat av: Anonym

Ja det är la det...



Nej vila vila vila tjtas det om he he.. Kommer ihåg jag kände mig som en obstinat tonåring o bara verklgien inte ville vila då. Annars kan jag ju vara lite lat av o till, men just närm an får höra oren att man msåte vila, då blir man obstinat he he..

Däremot så tror jag dem säger att vila är liksom det viktigaste att göra just när det handlar om ovanstående... Men om det verkligen är på G el gått för långt nej då räcker nog inte bara vila till ...

2009-02-10 @ 14:59:11
Postat av: Elin Blom

Jag har 1+ eller 2+ protien alltid om jag inte lämmnar morgon urin eftersom mina njurar inte är helt ok. De släpper igenom när jag är aktiv men vilar när jag sover så jag klarar mig. ;-)

2009-02-11 @ 08:42:10
URL: http://alvlos.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback